Načrt okvirnih javnih razpisov v letu 2024

Sredstva za razvoj gospodarstva, turizma in športa

Nazaj

Načrt okvirnih javnih razpisov v letu 2024

Ministrstvo z načrtovanim vlaganjem razvojnih sredstev nadaljuje s krepitvijo konkurenčnosti in dodane vrednosti slovenskega gospodarstva.

Načrt okvirnih javnih razpisov v letu 2024

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo letos skupaj s širšim ekosistemom, kamor sodijo tudi ukrepi partnerskih in izvajalskih organizacij (na primer SID banka, Slovenski podjetniški sklad in drugi), ponudilo za 672,4 milijona evrov različnih možnosti sofinanciranja projektov oziroma poslovanja. Od tega bo polovico teh sredstev oziroma 339,2 milijona evrov v okviru 42 ukrepov ciljnim skupinam ponudilo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport skupaj z izvajalskimi organizacijami. Od tega bodo upravičenci prejeli nepovratna sredstva (285,9 milijona evrov) v okviru 39 ukrepov, povratna sredstva (46,7 milijona evrov) v okviru dveh ukrepov in kombinacijo obojih (6,6 milijona evrov) v sklopu enega ukrepa. 

Trije ukrepi oziroma javni razpisi so že objavljeni, 39 novih ukrepov pa bo ministrstvo pripravilo, razporedilo in objavilo tekom vseh štirih kvartalov tega leta.

V načrtu je ministrstvo zajelo ukrepe, ki so letos ponujeni na novo – v smislu na novo vzpostavljenih storitev podpornega okolja, dostopnih od leta 2024 dalje, ali pa novih finančnih spodbud, kjer lahko podjetja načrtujejo oddajo vlog za sofinanciranje projektov v tem letu.

Z ukrepi bo ministrstvo podprlo naslednja področja:

 • gospodarsko prestrukturiranje premogovnih regij – 83,1 milijona evrov,
 • šport (športno infrastrukturo, letni program športa in drugo) – 65,4 milijona evrov,
 • podpora podjetništvu – 51,7 milijona evrov,
 • energetika (za energetsko učinkovitost in razogljičenje industrije) – 42,2 milijona evrov,
 • raziskave, razvoj in inovacije – 38,5 milijona evrov,
 • interventni ukrepi (posojila preko SPS-a za avgustovske poplave 2023) – 20 milijonov evrov,
 • nadaljnji razvoj lesno-predelovalne industrije – 17,5 milijona evrov,
 • podpora krožnemu gospodarstvu – 9,5 milijona evrov,
 • ukrepi internacionalizacije našega gospodarstva – 9,5 milijona evrov,
 • rokodelstvo, ki bo prvič deležno finančne podpore – 1,3 milijona evrov,
 • spodbujanje razvoja turizma – 0,5 milijona evrov, potem ko je ministrstvo v zadnjih dveh letih izvedlo enega največjih investicijskih ciklov v slovenskem turizmu (turistične nastanitve, gorski centri, javna turistična infrastruktura).

Podjetja, občine in drugi upravičenci lahko časovnico predvidenih letošnjih objav javnih razpisov in okvirne usmeritve posameznih ukrepov najdejo na spletnem mestu gospodarskega ministrstva v rubriki Razvojna sredstva za gospodarstvo, turizem in šport. Ministrstvo bo načrt tekom leta po potrebi posodabljalo.

 

Vir: https://www.gov.si/novice/2024-02-14-ministrstvo-v-letu-2024-s-6724-milijoni-evrov-sredstev-za-razvoj-gospodarstva-turizma-in-sporta/?fbclid=IwAR3DMSitsf9YYczIjeFN9ZSwRPjP7Bl-tsIzGqwJ3aTZrrHKTbF1HcIJTUM

 

Stopite v stik