Gnetko - pripomoček za razvoj fino motorike

Nazaj

Gnetko - pripomoček za razvoj fino motorike
Gnetko - pripomoček za razvoj fino motorike

Plastelin. Odličen material za domišljijsko igro, vsi smo se igrali z njim. Petra Zajec pa je šla korak dlje in v svojem podjetju LIBERI, ustvarila blagovno znamko GNETKO, domači plastelin. Ta je izdelan izključno iz naravnih sestavin, ki so užitne, tako da otroku ne morejo škoditi, vseeno pa je namenjen le igranju in oblikovanju. Plastelin vsebuje gluten. Je zelo mehak in ima dolgi rok trajanja, če ga hranite primerno zaprtega. Če ga kdaj pozabite zapreti, nič hudega! Dodajte mu malo vroče vode, dobro pregnetite in spet bo kot nov. Na zraku pa se zmes po nekaj dneh strdi.

Jakob se je rodil leta 2018 s sindromom amnijskih niti, ki je izredno redek sindrom. Jakobu so se niti amnijskega ovoja ovile okrog udov fetusa in tako poškodovale njegove ude, zato se je rodil z deformacijo obeh rok in leve noge. Imel je in bo številne operacije. Kmalu po rojstvu je začel z različnimi terapijami in vajami za razvoj fino motorike.

Jakob je kljub vsemu poskočen, igriv mali junak, ki dokazuje, da  se s trudom, vztrajnostjo in pogumom pa tudi neizmerno otroško ustvarjalnostjo da razvijati fino motoriko. Kako s pomočjo plastelina, pa je prikazano v knjigi ZMOREM, ki je nastala v sodelovanju s strokovnjaki s področja otrokovega razvoja.

Knjiga Zmorem - knjiga o sprejemanju drugačnosti

V knjigi Zmorem avtorici Petra Zajec in Špela Juntez predstavljata Jakobovo zgodbo, ki je namenjena malim in velikim. Je zgodba o vztrajnosti malega junaka z opornico in posebnimi prstki, ki nas na preprost način povabi k razumevanju in s tem sprejemanju drugačnosti. Jakob nas z iskreno otroško razigranostjo ob pripovedi z izbranimi sličicami povabi v svoj vsakdan in tako dokazuje, da je premagovanje ovir bistveno lažje v prijaznem svetu, v katerem je vsak drugačen, a hkrati tako enak drugemu − željan sprejemanja in ljubezni od prvega dne.

Knjiga obravnava različne oblike drugačnosti, saj glavni junaki v knjigi nosijo steznik, opornico, so na vozičku, imajo krajše prstke in na takšen način omogočajo otrokom, da razvijejo odnos do obiska bolnišnice, operacije, vrstniškega nasilja in ne-sprejemanja s strani drugih otrok.

Ko je Jakob prvič prijel knjigo v roke, je bil presrečen, zato si avtorici Petra in Špela nadvse želita pričarati iskrice v očeh otrok, ki so kakorkoli izpostavljeni.

V knjigi vas čaka 14 fino motoričnih vaj, ki jih lahko izvedemo s pomočjo plastelina.
Knjigo Zmorem lahko kupite v paketu z Gnetko plastelinom. 

Je ena izmed redkih knjig na slovenskem trgu, ki prikazuje različne pripomočke gibalno oviranih otrok, glavni junak pa nosi opornico. Knjiga je namenjena otrokom kot pomoč pri sprejemanju in ozaveščanju o drugačnosti. Skozi zgodbo bodo otroci spoznali, da lahko zmorejo vse, le če so dovolj vztrajni, zraven pa se še zabavajo ob branju in opazovanju ilustracij.

V prihodnje se že obeta nadaljevalna knjiga, v kateri bo prav tako srž vsega razvoj fino motorike, domišljije in dvigovanje zavesti o sprejemanju drugačnosti. Verjamemo, da bo prijetna popestritev branja. 

Želimo vam veliko zabave s plastelinom, ter manj časa za zasloni.

Stopite v stik