Najbolj lokalna radijska postaja na svetu

Nazaj

Najbolj lokalna radijska postaja na svetu

Prispevek govori o Maksu Žbogarju, ustanovitelju radia Brežice EU, najbolj lokalne radijske postaje na svetu.

Lastnik in upravitelj Radia Brežice Eu je Partitura d.o.o.. Radio Brežice Eu je izredno lokalno usmerjen spletni radio, ki ga lahko poslušate na spletu https://radio.brezice.eu/predvajalnik, na facebook-u, na vašem mobilnem telefonu, tablici ali računalniku, na Google chromecast-u in Apple TV-u preko aplikacije TuneIn, in nenazadnje na vsakem internetnem radijskem sprejemniku.

Začnimo z vašo ljubeznijo do radia. Kdaj ste prvič poslušali radio?

Radio sem zelo rad že poslušal kot otrok, v zlatih osemdesetih, takrat ko so se rojevale zimzelene slovenske popevke.

Imate svojo radijsko postajo oziroma najbolj lokalno radijsko postajo na svetu. Nam lahko razložite zakaj je najbolj lokalna?

Našemu radiu Brežice smo nadeli slogan najbolj lokalna radijska postaja iz povsem preprostega razloga, smo namreč edina slovenska radijska postaja, ki od ponedeljka do sobote predvaja vsaj 20 odstotkov lokalnih pesmi, ob nedeljah pa kar 90 odstotkov lokalnih pesmi.

Opišite nam na kratko kako vam je to uspelo, kakšna je bila osnovna ideja, kako se je v nadaljnje razvijala in kako ste/so domačini sprejeli lokalno radijsko postajo?

Ko sva se z Brigito preselila iz Ljubljane v Brežice, to je bilo pred približno sedmimi leti, sva opazila, da je v občini Brežice neverjetno veliko lokalnih prireditev, kar je super. Ko pa sva se pogovarjala z Brežičani, pa so vsi govorili enako kot danes, in sicer da se v Brežicah nič ne dogaja in kako je to mesto duhov, skratka samo pritoževanje. Kmalu sva začela z organizacijo Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice ter sodelovala in prisostvovala na veliko prireditvah. Tako sem pred dvemi leti dobil idejo, da je nujno potrebno ustvariti en lokalni info kanal, ki bo v prvi vrsti promoviral lokalno dogajanje, hkrati pa bo to tudi zakladnica lokalne glasbe. Tako je nastal radio brezice eu.

V Brežicah imate svoj snemalni studio. Delate tudi kot glasbeni producent?

Res je, z Brigito imava svoj snemalni studio, ki je v prvi vrsti namenjen Brigitinemu glasbenemu ustvarjanju. Moja funkcija pa je aranžiranje, snemanje in produciranje glasbe. Zraven Brigitine glasbe pa aranžirava in producirava tudi za nekatere druge naročnike, glasbene kolege ter radijske reklame in podobno.
Super hvala, sicer pa imate svoje podjetje Partitura d.o.o., kjer se ukvarjate s programiranjem. Kdaj ste odkrili veselje do računalnikov in ali je bil to sprva vaš hobij?
Ja to pa je bilo dolgo nazaj, veselje do programiranja sem dobil v petem razredu osnovne šole ko so se pojavili prvi osem bitni računalniki, kot so: Galactic, Sinclair, Commodore ipd. Jaz računalnika nisem imel zato sem prve programe pisal kar v zvezek in jih pozneje  na našem krožku preizkusil na šolskih računalnikih. Takrat tudi ni bilo veliko literature za programerje tako, da sem se računalniškega jezika Basic učil kar iz revije Moj mikro, ki je vsebovala rubriko za programerje iz katere smo se otroci učili programirati.

Zanimivo. S katerimi dejavnostmi pa se še ukvarjate? Izdelujete aplikacije za trgovine, imate lastno spletno aplikacijo Internet Trgovina, strežniške sisteme, zastopstvo za midi kitare YouRock. Kakšno strategijo rasti ste si izbrali?

Primarna dejavnost podjetja Partitura d.o.o. je razvoj računalniških aplikacij in daleč najbolj donosna je aplikacija za vodenje trgovinskega poslovanja z davčno blagajno, ki sem jo pred 21 leti poimenoval Edix, glede na to, da je ta aplikacija priljubljena zaradi preproste uporabe sem v 25 letih pridobil kar precej rednih strank. Tem strankam pa zdaj pogodbeno izvajam podporo in vzdrževanje aplikacije.

Kaj pa diverzifikacija vaših storitev? Kako vam je uspelo združiti vse te aktivnosti?

Vse dejavnosti imajo skupni imenovalec IT, tako imenovano informacijsko tehnologijo. Tako kot je proizvodnja spletnih trgovin postala moje veselje zaradi brezmejnih zmožnosti PHP tehnologije, tako je tudi internetni radio, radio brezice.eu skupek skript, ki jih poganjajo strežniki in distribuirajo glasbeni program radia v digitalni obliki preko interneta na IP televizijske sprejemnike oziroma do vseh naprav, ki dostopajo do interneta.

Ste prisotni tudi na tujih tržiščih?

Na tujem tržišču žal nismo prisotni, razen na Hrvaškem s ponudbo oglaševanja na radiu Brežice EU.
Kako vas je prizadela epidemija Covid – 19? Kako je to vplivalo na vaše dejavnosti?
Ja, glede na to, da so meje s Hrvaško že dlje časa zaprte, smo na radiu žal izgubili vse hrvaške oglaševalce, ki so pred Covid-om redno oglaševali pri nas.

Kakšen nasvet bi dali nekomu, ki si želi na lastno podjetniško pot? Ste tudi sami kdaj prejeli nasvet, ki vas je opogumil oziroma kakšen nasvet bi si želeli prejeti vi na začetku svoje podjetniške poti?

Vsem, ki že samo razmišljate o tem, da bi začeli svoj posel, vam zagotavljam, da ste na pravi poti. Zavihajte rokave in sledite svojim sanjam.

Kaj je po vašem ključ do uspeha?

Mislim, da je ključ do uspeha, da nikoli ne vržemo puško v koruzo. Za svoj uspeh se je potrebno boriti.

Kakšni so vaši dolgoročni načrti?

Zagotovo vse svoje moči posvečam razvoju trgovinske programa Edix, poleg tega pa nadaljujem z nadgradnjo Radia Brežice EU in načrtujem še eno dodatno dejavnost in sicer, produkcijo televizijske oddaje. Zato je najverjetneje bistvo mojih dolgoročnih načrtov še vedno enako kot pred petindvajsetimi leti. Delati tisto kar me najbolj veseli.

Aktualni razpisi v pripravi.

Najbolj lokalna radijska postaja na svetu
Najbolj lokalna radijska postaja na svetu
Najbolj lokalna radijska postaja na svetu
Najbolj lokalna radijska postaja na svetu
Najbolj lokalna radijska postaja na svetu
Najbolj lokalna radijska postaja na svetu
Najbolj lokalna radijska postaja na svetu
  • Republika Slovenija
  • EU - Regionalni razvoj
  • Spirit Slovenija
  • SPOT

Kontakt